SMART

Een onbewaakt ogenblik dat alles verandert

MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
SMART is een voorstelling over en voor ons allemaal. Noodzakelijk omdat bij elk van ons een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.

Herfst. De zon laag.
Prachtig gouden strijklichtje op het landschap.
Lange schaduwen, verkleurde bomen. Een plààtje.
Geen tegenliggers.
Vrijwel geen zijwegen… en alles is geoogst,
dus je ziet van mijlen ver wat er aan komt.
Ga je een beetje ontspannen achter je dashboard…

Over de voorstelling

In een scherpe en aangrijpende, maar ook humorvolle tekst belicht meesterverteller Peter De Graef het perspectief van een heel gewoon mens, op een heel gewone dag. Tot er iets gebeurt dat alles onomkeerbaar verandert…

Al veel mooie teksten schreef de gelauwerde Vlaamse theaterauteur Peter De Graef voor MATZER, waaronder de voorstelling Everybody HappySweet Revenge en de prachtige columns voor de MATZER-zondagochtenden. Dit keer schreef hij de mooie, poëtische maar ook humoristische tekst van de voorstelling Smart. Gürkan Küçüksentürk neemt je mee in een meeslepende vertelling, een levens veranderend verhaal. 

Madeleine Matzer, regisseur Smart

“Smart is een voorstelling die levens zou kunnen sparen omdat hij wezenlijk invoelbaar maakt hoe een klein moment van onachtzaamheid desastreuze gevolgen kan hebben.”

“Midscheeps getroffen door een knipseltje. SMART van Matzer leert wat rijdend appen aanricht.”

– Cultureel Persbureau

“Hoewel je als toeschouwer de dramatische afloop al weet, slaagt Küçüksentürk er knap in de spanning op te bouwen zodat je als toeschouwer op het puntje van je stoel zit. Het gevoel van totale ontreddering dat hij oproept is universeel.”

– Brabant cultureel

“Küçüksentürk doet zijn verhaal zittend in een tredmolen. Soms stapt hij erin en draait rondjes, onbeholpen, of juist mechanisch. Moeiteloos houdt hij de aandacht vast met zijn sobere, ingetogen, soms humoristische relaas.”

– Brabants Dagblad

Credits

Tekst

Peter De Graef

Regie

Madeleine Matzer

Spel

Gürkan Küçüksentürk

  • CompositieHelge Slikker
  • Lichtontwerp Tim van ’t Hof
  • Kostuumontwerp Ilse Vermeulen
  • Regieassistentie Sybe Gratama
  • Decor Sanne Danz
  • Dramaturgisch advies Cecile Brommer
  • Techniek Casper Vriens
  • Productie Lisa van der Lecq
  • Scene fotografie Karin Jonkers
  • Campagne beeld Eva Roefs

Impact van de voorstelling

Theater is bij uitstek een instrument om maatschappelijke kwesties aan te kaarten. Zo kunnen mensen door het bezoeken van een voorstelling ontroerd raken, geïnspireerd worden en meer gevoel van samenhorigheid ervaren. Mensen gaan door de gezamenlijke ervaring makkelijker met elkaar in gesprek en worden uitgedaagd tot ander gedrag. Bekijk hieronder de impact van Smart.