Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie

MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties

Speeldata

 • wo 18 sep 14:00
  Alzheimer Trefpunt, Dementienetwerk en Welzijn Lochem Schouwburg Lochem
 • do 19 sep 19:30
  Gigant Apeldoorn Gigant Apeldoorn
 • za 21 sep 20:30
  Amsterdam Theater Bellevue
Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een positief verhaal over dementie.

Een moeder raakt haar kompas kwijt.
En haar streken. 
Een kind heeft de gebruiksaanwijzing
niet en gaat op zoek. 
In de mist, in de hilariteit, in het
verdriet en in de wanhoop soms. 
En in een tijdmachine.
Daar vinden ze elkaar. 
En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

Over de voorstelling

Met Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek. Op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. In een persoonlijke, muzikale, troostrijke en grappige voorstelling wordt zowel de kant van een ouder met dementie als die van haar dochter belicht. Madeleine Matzer liet zich voor Je kunt me gerust een geheim vertellen inspireren door haar persoonlijke zoektocht, toen zij leerde omgaan met de ziekte van haar eigen moeder, die aan Alzheimer leed.

Vanaf september 2024 wordt de voorstelling gespeeld door Astrid van Eck.
Zij neemt de rol over van Juul Vrijdag. Astrid heeft bij diverse gezelschappen gespeeld waaronder Toneelgroep Amsterdam, Oostpool, Theater Utrecht, HZT, en werd in 2019 genomineerd voor de Theo d’Or, in 2021 won ze de Colombina.

Matzer toont met voorstelling over dementie zowel pijn als de bevrijding van verwachtingen, angsten en oordelen

Brabant Cultureel

Waardevollere monoloog over dwalen door doolhoven van dementie

Theaterkrant.nl

Ontroerend, een glimlach en herkenbaar. En opnieuw de bevestiging dat de sociale benadering voor dementie de juiste weg is.

Bezoeker van de voorstelling

Ademloos zitten luisteren en kijken. Enorm ontroerend, kwetsbaar en grappig. Fantastisch hoe Madeleine een jarenlang proces heeft gevat.

Bezoeker van de voorstelling

Wat een bijzonder mooie voorstelling. Ik weet zeker dat ik er 10 jaar geleden veel aan had kunnen hebben.

Bezoeker van de voorstelling

Prachtig gespeeld en gezongen. Echt een aanrader voor iedereen die in het persoonlijk leven of werk met dementie te maken heeft!

Bezoeker van de voorstelling

Het nagesprek

MATZER wil meer doen dan alleen een voorstelling spelen en daarom vindt na afloop van de voorstelling steeds een nagesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe?

Daarnaast ontvangen bezoekers een boekje met de voorstellingstekst en Tips & Tools over het omgaan met dementie.

Voor wie?

Deze voorstelling is gemaakt voor liefhebbers van theater en voor mensen die direct betrokken zijn bij dementie. Denk hierbij aan mantelzorgers, naasten en familieleden en zorg & welzijn professionals.

Impact van Je kunt me gerust een geheim vertellen

Je kunt me gerust een geheim vertellen heeft impact. Dat blijkt wel uit de resultaten van de impactmeting, die we na afloop van een voorstelling uitvoeren bij onze bezoekers. Bekijk hieronder de resultaten van Je kunt me gerust een geheim vertellen?

Madeleine Matzer over deze voorstelling

“Als je jezelf en je oordeel thuislaat, als je reageert vanuit het nu en als je de verbeelding toelaat, dan kun je prachtige ontmoetingen hebben. Zo kan deze ziekte ook een gezamenlijke reis zijn, en een hernieuwde kennismaking, intimiteit, contact, humor en mooie gesprekken opleveren.”

Madeleine Matzer – Schrijver en regisseur ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’

Credits

Tekst & Regie

Madeleine Matzer

Spel

Astrid van Eck

Compositie en muziek

Helge Slikker

 • Met dank aanJibbe Willems
 • Dramaturgisch adviesCecile Brommer
 • Decorontwerp:Sanne Danz
 • LichtontwerpTim van ’t Hof
 • TechniekCasper Vriens
 • KostuumontwerpIlse Vermeulen
 • RegieassistentieSybe Gratama
 • ProductieLisa van der Lecq
 • Scène fotografieKarin Jonkers
 • CampagnebeeldEva Roefs

Benieuwd waar we spelen?

Bekijk hier de speellijst

MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties