MATZER & Vitalis

21 juni 2022
Interview
Naar overzicht

MATZER is trots op de samenwerkingen die we met vele organisaties zijn aangegaan voor Je kunt me gerust een geheim vertellen. Vitalis Woonzorg Groep was als partner betrokken bij de proeftuin Eindhoven. Wendy van Zon, Coördinator kunst en cultuur bij Vitalis, vertelt over de samenwerking.

Kunst en cultuur bij Vitalis 

Het streven van Vitalis WoonZorg Groep is helder en tegelijkertijd vol ambitie: wij willen dat mensen bij ons gelukkig oud zijn. We zijn expert in ouderenzorg en zijn er in alle fasen van het ouder worden. Kunst en cultuur vinden we daarbij heel belangrijk; het is zelfs onderdeel van ons beleid. Er is bijzondere aandacht voor culturele en kunstzinnige activiteiten en evenementen. Wij zien kunst en cultuur als middel om vrijer te denken, met elkaar in verbinding te komen, te genieten en iets moois te maken van het leven. Voor bewoners, maar zeker ook voor medewerkers en vrijwilligers. We nodigen daarnaast altijd graag naasten van bewoners uit om samen met ons te genieten van de leuke momenten in het leven. Ons motto luidt dan ook: de kunst van gelukkig oud zijn.

Voorstelling over dementie 

Het idee voor de theatervoorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen van MATZER sprak ons direct aan. Wij zorgen dagelijks voor een grote groep ouderen met dementie. Hoe het voelt om voor iemand met dementie te zorgen, weten wij als geen ander. We kennen de leuke en de droevige momenten die onlosmakelijk verbonden zijn aan de ziekte. Niet alleen bij bewoners, maar ook bij onze medewerkers, vrijwilligers en betrokken mantelzorgers, familieleden en vrienden.

We vinden de boodschap van de voorstelling enorm belangrijk, indrukwekkend, prachtig en krachtig. Daarom stellen we onze Vitalis locaties open, halen de theatervoorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen in huis en geven deze voorstellingen cadeau aan medewerkers, vrijwilligers en naasten van onze bewoners.

Proeftuinpartner 

Als partner in de proeftuin Eindhoven dragen wij ons steentje bij aan de positieve impact van kunst en cultuur op de gezondheid en het sociale welbevinden van een grote groep ouderen en hun naasten in heel Eindhoven.

Binnen de proeftuin delen we kennis met elkaar, zodat we samen nog meer voor alle inwoners van Eindhoven kunnen betekenen. Deze voorstelling is daar een concreet voorbeeld van. Door deze heel laagdrempelig aan te bieden, hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Wendy van Zon, Coördinator kunst en cultuur bij Vitalis Woonzorg Groep