When I’m with you – “Het was muzikaal liefde op het eerste gehoor.”

09 augustus 2023
Interview
Naar overzicht

Twaalf en een half jaar geleden begon een muzikale reis. Het was het moment waarop theatermaker Madeleine Matzer en componist en muzikant Helge Slikker voor het eerst hun krachten bundelden en begonnen aan een mooie samenwerking die de wereld van muziektheater zou verrijken. 

Een muzikale reis door tijd en creativiteit
Madeleine en Helge hebben elkaar twaalf en een half jaar geleden ontmoet, een moment dat een keerpunt zou worden in hun artistieke reis. De ontmoeting vond plaats in de studio van Kemna Casting, waar hun paden zich kruisten in een uniek moment van synchroniciteit. Madeleine was op zoek naar een acteur met muzikale vaardigheden voor haar voorstelling over Marilyn Monroe. En daar was Helge, een getalenteerde muzikant en acteur die beide werelden harmonieus wist te verenigen.

Scène uit Marilyn Monroe met Helge op de achtergrond. Foto: Joep Lennarts

“Helge was één van de acht mannen die voor de auditie verschenen,” vertelt Madeleine. Zodra hij plaatsnam en begon te zingen, was ik direct onder de indruk. Het was muzikaal liefde op het eerste gehoor. Ik herinner me dat ik dacht: “Dit is het.” Wat me nog meer verraste, was toen hij een nummer zong dat ik werkelijk prachtig vond en ik vroeg: “Van wie is dat?” En bescheiden antwoordde hij: “Van mij.” Het is moeilijk te verklaren waarom je tranen in je ogen krijgt bij een schilderij, waarom je betovert uit het theater komt, of waarom je geen afscheid kunt nemen van een boek. Iets raakt je diep. Ik werd geraakt door Helge’s stem.

“Die auditie staat me nog helder voor de geest. Vaak voel je bij audities de druk om jezelf te bewijzen, wat een zekere ongemakkelijkheid met zich meebrengt. Deze auditie was echter anders. Het voelde meteen vertrouwd en natuurlijk, wat een gevoel van veiligheid creëerde. Dit gevoel was nieuw voor mij en ik realiseerde me dat dit de basis was van onze samenwerking. Het was een verademing om te ervaren dat het anders kon, zonder die onnodige spanning. Vertrouwen vormt de kern van hoe wij werken, en dat maakt het mogelijk om te excelleren binnen de grenzen van onze gezamenlijke creatieve visie,” reflecteert Helge op de impact van hun ontmoeting.

Een creatieve samenwerking in harmonie
De unieke chemie tussen Madeleine en Helge heeft hun samenwerking gedurende deze 12,5 jaar verrijkt. Hun werkproces is doordrenkt van vertrouwen, openheid en wederzijds respect. “Ons maakproces is niet in steen gebeiteld. Er zijn geen heilige regels. Als ik een liedje heb geschreven en Madeleine stelt voor om een tekstdeel toe te voegen of een couplet te verplaatsen, dan gaan we ervoor. Dat maakt allerlei voorstellen mogelijk en we hebben gelukkig een vergelijkbare smaak waarbinnen we opereren. We maken geen traditioneel toneel, het gaat altijd over echte, waarachtige mensen die je kunt begrijpen en voelen,” verklaart Helge.

Madeleine voegt toe: “Wat onze samenwerking zo bijzonder maakt, is het vertrouwen en de vrijheid die we elkaar geven. We durven feedback te geven, elkaars werk aan te vullen en nemen creatieve risico’s met het vertrouwen dat we elkaar ondersteunen. Het draait niet om strikte regels, maar om een organisch proces waarin we ons laten leiden door onze artistieke verbondenheid. Onze samenwerking wordt verder versterkt doordat we niet alleen collega’s zijn, maar ook vrienden. Er is een diepe persoonlijke connectie die ons in staat stelt om eerlijk en open te communiceren. Dit creëert een sfeer waarin we kunnen experimenteren, groeien en onze creativiteit de vrije loop kunnen laten.”

Collage van de samenwerking tussen Madeleine en Helge.

Een kenmerkende stijl van werk
Het is de unieke signatuur van hun werk die de samenwerking van Madeleine en Helge zo bijzonder maakt. “Wat wij nooit doen is rood op rood. Dus als je een zielige scène hebt, dan gaan we daar geen zielige muziek onder zetten.” vertelt Helge. “Wanneer ik bijvoorbeeld een stuk tekst van de hoofdpersonage lees. Dan denk ik, waar zou het hoofdpersonage nou over nadenken wat hij nooit zou zeggen? Op basis daarvan ga ik een liedje schrijven. Dat kan dan bijvoorbeeld de tegenhanger worden in een scène. Of op een hele andere plek in het stuk iets vertellen over dat personage wat je nog niet wist.

Madeleine prijst Helge’s vermogen om extra dimensies aan de voorstellingen toe te voegen. “Zijn muziek illustreert nooit maar verbindt personages en verhalen,” legt Madeleine uit. “Helge kan complexiteit toevoegen aan de emoties en thema’s van de voorstellingen, en hij doet dit op diverse manieren. Zijn muziek is gelaagd en versterkt de verhalen zonder overduidelijk te zijn. Er zit een verraderlijke schijn van eenvoud in zowel zijn werk als mijn werk zoals het benutten van één enkele snaar … een ploink… om precies het juiste gevoel over te brengen.” 

Helge benadrukt Madeleine’s signatuur: “Madeleine benut haar vermogen om diepte en gelaagdheid aan de personages en verhalen toe te voegen. Ze gaat voor authenticiteit en het menselijke aspect. Ze zoekt naar de waarheid in de verhalen en vertolkt dit op een transparante en geloofwaardige manier. Haar voorstellingen nodigen het publiek uit om deel te nemen en dieper na te denken, in plaats van simpelweg te observeren.”

Favorieten en het concert
Gevraagd naar Madeleines favoriete liedje en Helge’s favoriete stuk, glimlachen ze. “Poeh, dat is een lastige vraag. Er zijn zoveel mooie liedjes waar we van houden, dus het is moeilijk om er slechts één favoriet uit te kiezen, maar ‘Fathers Blanket uit De eenzaamheid van de priemgetallen vind ik een hele mooie” zegt Madeleine. “Ik heb een aantal voorstellingen die ik bijzonder vind, maar bij elke voorstelling hebben we een ander stukje taal gevonden die we hebben. Dus ik ga geen voorkeur uitspreken. Ik ben content met alles dat we gemaakt hebben” voegt Helge toe, terwijl ze herinneringen delen aan de voorstellingen en liedjes die hen hebben geraakt en gevormd.

Marijn Klaver en Laurence Roothooft in De eenzaamheid van de priemgetallen. Foto: Michel Porro

En nu, ter gelegenheid van hun 12,5-jarige samenwerking, bereiden Madeleine en Helge zich voor op een concert. Een concert dat een reis door de tijd belooft, waarbij hoogtepunten uit hun voorstellingen samenkomen. “Het wordt een avond vol prachtige muziek, emotie en verbondenheid,” zegt Helge met enthousiasme. Madeleine voegt eraan toe: “We hebben visuele elementen toegevoegd om onze muziek nog meer tot leven te brengen. Dit concert is voor iedereen, of je nu wel of niet eerder een van onze voorstellingen hebt gezien. Het wordt een avond om te koesteren.”