Het Fonds Podiumkunsten kent opnieuw Meerjarige Productiesubsidie 2025-2028 toe aan MATZER Theaterproducties

03 juli 2024
Nieuws
Naar overzicht

’s-Hertogenbosch, 3 juli 2024 – MATZER is ontzettend blij met de toekenning van de meerjarige productiesubsidie 2025 – 2028 van het Fonds Podiumkunsten. “We zien dit als een groot compliment voor ons werk en voor onze vernieuwende plannen voor de komende vier jaar en als een mooie aanmoediging om MATZER te ontwikkelen tot meerstemmig makershuis”, aldus artistiek leider Madeleine Matzer.

Het Fonds ontving dit jaar meer aanvragen dan vier jaar geleden. Voor de categorie II, waar MATZER in valt, zijn 100 aanvragen in behandeling genomen. Per jaar is er in categorie II voor €38.005.000 aangevraagd terwijl er slechts €18.750.000 beschikbaar is. Dat betekent dat er ook collega’s zijn die geen subsidie ontvangen. We leven erg mee met de collega’s die een negatief advies hebben gekregen of een positief advies maar geen subsidie door een uitgeputte subsidiepot.

Nieuwe richting

MATZER plaatst sinds 2018 theater in toenemende mate midden in de samenleving en zoekt actief de samenwerking met theaters, organisaties en overheden om het publiek te verbreden en de impact van de voorstellingen te vergroten. In de huidige kunstenplanperiode 2021 – 2024 is deze transitie verder geoptimaliseerd. We zijn blij dat dit door het Fonds is gezien. Door deze ondernemende aanpak werken keer op keer diverse organisaties en theaters in een stad of regio samen. Door de dialoog over maatschappelijke kwesties te openen met het publiek, via onder andere interactieve nagesprekken, creëert MATZER verbinding. Diep verankerd in de Provincie Noord-Brabant, tot in alle hoeken van het land maakt MATZER theater dat raakt en verbindt.

Artistiek leider

Vanaf 1 januari 2025 neemt Martine Manten het stokje over van Madeleine Matzer als artistiek leider van MATZER Theaterproducties. Martine gaat met behoud van de huidige kwaliteit een meerstemmig makershuis vormgeven met kernmakers Lot Vekemans, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Melissa Knollenburg. “Ik ben erg blij en trots dat ons gezelschap blijft voortbestaan, en heb er alle vertrouwen in dat Martine samen met Agnes Bolwiender die nog tenminste een jaar ad interim directeur-bestuurder wordt, en met alle collega’s en nieuwe makers MATZER nog verder zal ontwikkelen” aldus Madeleine Matzer.

“Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de steun van het Fonds en de commissie. Ik heb veel zin om in de nieuwe periode onze plannen uit te mogen voeren met deze makers en het team van MATZER” aldus Martine Manten.