Eerste MATZER-LAB van start met Judith Bruynzeels

01 mei 2023
Nieuws
Naar overzicht

MATZER biedt nieuwe makers de kans om hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen en te experimenteren met maatschappelijke theatrale concepten via het MATZER-lab-initiatief. Onder begeleiding van Madeleine Matzer krijgen de makers tien dagen de tijd om hun ideeën te onderzoeken, toetsen en verbeteren. Daarnaast krijgen ze toegang tot de faciliteiten van MATZER en ontvangen ze een activiteitenbudget. Het doel van het initiatief is om een impuls te geven aan projecten van (nieuwe) makers die actuele maatschappelijke onderwerpen op een unieke manier belichten en de dialoog hierover stimuleren.

Judith Bruynzeels

Het eerste MATZER-Lab is van start gegaan. Judith Bruynzeels van Stichting JUDKA theatermakers, bekend van het project ‘Mijn naam is Haas’, krijgt de kans om haar project Klein Zwitserland [iemand is verdwenen die zojuist nog dicht bij mij was], verder te ontwikkelen. Haar project maakt het onderwerp misbruik bespreekbaar en dissociatie – een beschermingsmechanisme dat je in staat stelt om nare ervaringen en de herinneringen daaraan te ontlopen – invoelbaar. Tijdens het LAB zal ze in samenwerking met componist Floris van Bergeijk, grafisch vormgever Suzanne Huijs en dramaturg/tekstcoach Just Rijntjes het project verder ontwikkelen naar een installatiekunstwerk waarin audio, poëzie en tekenkunst de bezoeker laat ervaren hoe het is om te dissociëren.

Als ergens een taboe op rust gaan we er liever van weg dan dat we het onder ogen zien.

Judith Bruynzeels

Judith vertelt over haar werk: “Als kunstenaar is het voor mij essentieel om de toeschouwer te betrekken bij mijn werk. Daarom nodig ik hen uit om zich te verwonderen en nieuwsgierig te zijn, om het ‘niet weten’ te omarmen en te ontdekken wat er gebeurt. Dit geldt vooral voor thema’s die de onderlaag raken waar trauma spreekt. Als ergens een taboe op rust gaan we er liever van weg dan dat we het onder ogen zien. Ik geloof echter dat als we op andere manieren leren luisteren en kijken, zonder het verhaal per se te willen begrijpen, we elkaar kunnen ontmoeten op een dieper niveau. Het gaat dan om wat je ervaart en dat is een mooi uitgangspunt om samen op reis te gaan in het kunstwerk en het leven.”

Op vrijdag 26 mei en dinsdag 30 mei openen we de deuren van de MATZER studio in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch en krijg je de kans om het Lab van Judith Bruynzeels te bezoeken. Inloop beide dagen vanaf 20:15. Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan.

Het volgende LAB start op 31 mei met Thomas Boer met een project over rouwverwerking.