‘Een mooi verhaal mooi vertellen, zoals het is’

09 februari 2023
Interview
Naar overzicht

“Ergens is mijn werk gek genoeg ook gewoon meters maken. Gaan zitten, uitproberen en kijken of iets werkt. Het is net als bij elk vak hard werken, waar je beter in wordt door goed naar elkaar te luisteren.” Helge Slikker maakt en speelt de muziek voor Broos. “Er is niks leukers dan medeverantwoordelijk zijn voor iets moois op de planken zetten met heel leuke mensen.”

“Vaak weet ik in een vroeg stadium wat er speelt aan ideeën over een voorstelling. Madeleine en ik werken al lang samen. Aan de hand van een eerste script legt ze me haarfijn uit wat voor haar de kern en het gevoel is, en dan krijg ik zulke lekkere informatie dat ik direct associatief aan de slag ga. Daarna laat ik het bezinken, ga ik me verder inlezen en erin verdiepen.”

“Natuurlijk wil ik vrij snel weten wat de mogelijkheden zijn; is het met band, musiceer ik mee, wat voor type zalen zijn het, wie spelen er? Bij Broos doet Lottie mee en die kan fantastisch zingen en vindt het heerlijk om instrumenten te (leren) bespelen. Dan denk ik: Aha! Nu kunnen we dit en dat en dat en zus en zo… Dat is leuk, want ik probeer altijd te bedenken wat voor nieuws ik kan doen. Wat worden de muzikale ingrediënten waarmee we gaan bouwen? De basis van Broos bestond voor mij in eerste instantie uit vier liedjes. Daar haal ik vervolgens elementen uit die ik voor de rest van het stuk kan gebruiken. En dan begint het zoeken. Een deel van dezetour sta ik zelf op het podium, maar voor een deel gaan er ook andere muzikanten mee. Dus componeer ik in dit geval zo dat zij er ook mee uit de voeten kunnen.”

Muziekmaker
“Ik zie mezelf als een muziekmaker. Niet alleen componist, niet alleen muzikant; ik ben een mede-maker. Ik vind het fijn om met mijn tentakels in de materie te zitten. Er is niks leukers dan medeverantwoordelijk zijn voor iets moois op de planken zetten met heel leuke mensen. Het allermooiste is als je mensen naar huis ziet gaan die zichtbaar iets meenemen van wat er tijdens een voorstelling gebeurt. Dat gebeurt bij MATZER voorstellingen heel erg.”

Ik ben er om haar vertelling extra diepte, kleur en diversiteit te geven.

Helge Slikker


Eigen taal
“Ergens is mijn werk gek genoeg ook gewoon meters maken. Gaan zitten, uitproberen en kijken of iets werkt. Het is net als bij elk vak hard werken, waar je beter in wordt door goed naar elkaar te luisteren. Je moet nou eenmaal de taal vinden. Ik vind het soms fijn om te kiezen voor een beperkt aantal instrumenten en thema’s. Het mooie is dat als ik dat doe, ik mezelf juist veel ruimte geef. Kaders dwingen me om specifiek te worden in wat ik wil vertellen en wat ik weg wil laten.”

“Broos is ingetogen en sensitief: het is één persoon op het podium, met een mooi, pijnlijk en op-de-huid verhaal. Dan past het om subtiel aan de slag te gaan. De liedjes die ik al had geschreven, werk ik pas tijdens de repetities verder uit. Ik wil namelijk mee kunnen nemen hoe Lottie spreekt en ademt. Dat is heel leuk werk. Als je met een band werkt, moet je onderling rekening met elkaar houden, maar nu is de afspraak anders, namelijk: ik beweeg met de actrice mee. Als ik live meespeel zoals nu, ga ik overigens niet zelf de hele tijd in de emotie zitten; ik moet juist helpen zorgen dat het publiek voelt wat Lottie geeft. Ik ben er om haar vertelling extra diepte, kleur en diversiteit te geven.”

Toen ik de tekst voor het eerst las, dacht ik: ‘iets wat buiten jou om je leven bepaalt’. Dat vind ik een interessant gegeven.

Fijne achtergrond
“Toen ik de tekst voor het eerst las, dacht ik: ‘iets wat buiten jou om je leven bepaalt’. Dat vind ik een interessant gegeven. En mijn hoofd vloog meteen terug naar mijn jeugd. Mijn tante Riet werkte met jongeren met een verstandelijke beperking. Wij gingen vaakmet die gasten op pad. Ik heb vele vakanties tentenkampen gebouwd, vuurtjes gemaakt en stenen gebikt met jonge mensen met een beperking. Mijn associatie is dus vooral vrolijk, waarbij alles en iedereen hand in hand ging. Iemand met een beperking kan niet alles, maar wie kan dat wel?” 

Gemoedstoestand
“Madeleine en ik hebben eenzelfde soort sensitiviteit. Wij zoeken het niet in het zware drama of bombastische, maar juist in de kleine vertelling, hoe groot het stuk ook is. Wat ons daarnaast bindt, is de liefde voor een mooi stuk tekst en liedjes. Een mooi verhaal mooi vertellen, zoals het is. Het moet wel af en toe schuren, want we zoeken ook naar verrassing. Het maakproces is een ontdekkingstocht. Als het wiskunde zou zijn, is de lol er een beetje af. Lottie is heel vindingrijk en gaat van alles meebrengen, dingen wat we van tevoren niet kunnen weten. En: we nemen allemaal onze staat van zijn mee, die mede bepaalt hoe de voorstelling gaat worden. De samenkomst van al die elementen maakt het elke keer opnieuw spannend en magisch.”

 

Helge Slikker (45) is film- en theatercomponist en songwriter. Helge werkt al ruim twaalf jaar samen met MATZER Theaterproducties. Hij componeert momenteel ook De Vergeten Twentse Lente. Ook brengt Helge eigen muziek uit, zoals zijn laatste album Pola; een nieuwe plaat is in de maak. 

Lees hier meer informatie over Broos