Oeroeg

aangrijpende verhaal van de vriendschap

MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
‘Oeroeg was mijn vriend.’ Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella S. Haasse. Oeroeg vertelt het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee uit elkaar. Wanneer de ik-figuur na jaren terugkeert gaat hij op zoek naar herinneringen aan de bijzondere vriendschap.

In de opvatting van regisseur Madeleine Matzer is Oeroegvooral een verhaal over opgroeien in een land dat nooit wezenlijk het jouwe zal kunnen zijn, en het verlangen daar naar; over de zoektocht naar jezelf en de verzoening met het onbekende. Leopold Witte (De Verleiders, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (o.a. Gejaagd door de wind, Romeo and Juliet: het concert en Miss Molly & Me) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.

Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk, prijkt al decennialang op leeslijsten van scholieren, werd verfilmd, kent meer dan vijftig drukken en is in elf talen vertaald. Hella S. Haasse: “De ontroering, ja, de hartstocht waarmee ik nog altijd reageer op de kleuren, de geuren en geluiden van mijn geboorteland, zijn niet geboren uit herkenning, maar uit het besef dat wat ik waarneem voor altijd onbereikbaar blijft. Alleen het onder woorden brengen van het waargenomen schenkt even de illusie er deel aan te hebben.”

Oeroeg was een coproductie met Bos Theaterproducties, waarmee we eerder de veelgeprezen boekbewerkingen van o.a. Gejaagd door de Wind, Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen naar het theater brachten.

Niet nostalgisch, maar hedendaags, gedurfd. Het drama van ergens niet thuishoren krijgt in de taal van Haasse en Witte beklemmend gestalte.

NRC Handelsblad

Heerlijk om naar te luisteren. Je kunt bijna je ogen dicht doen; taal en muziek doen al het werk.

Parool

Oeroeg is actueler dan ooit (…) weergaloos vertolkt

Scènes.nu

Dit pareltje uit de Nederlandse literatuur kan niet vaak genoeg verteld worden

Telegraaf

Witte’s vertelstijl is naturel en levendig. Zijn spel is aantrekkelijk en geloofwaardig en hij draagt de voorstelling uitstekend.

8weekly.nl

Sterk acteerwerk van Leopold Witte brengt klassieker ‘Oeroeg’ tot leven

Cleeft.nl

Credit

Concept en bewerking

Madeleine

Muziek

Helge Slikker

 • TekstHella S. Haasse
 • RegieMichiel de Regt
 • SpelLeopold Witte
 • SpelHelge Slikker
 • DramaturgieCecile Brommer
 • KostuumontwerpIlse Vermeulen
 • Video-ontwerpCatharina Scholten
 • TechniekCasper Vriens
 • TechniekJouke Seisveldt
 • TechniekRens van Dijk
 • FotografieKarin Jonkers