Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Vanaf september 2024 weer te zien in theaters, bij zorg- en welzijnsorganisaties en op tal van andere locaties

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

 

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

Je kunt me gerust een geheim vertellen

 

Een moeder raakt haar kompas kwijt.
En haar streken. 

Een kind heeft de gebruiksaanwijzing
niet en gaat op zoek. 

In de mist, in de hilariteit, in het
verdriet en in de wanhoop soms. 

En in een tijdmachine.
Daar vinden ze elkaar. 

En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

 

Met Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. Een voorstelling voor theaterliefhebbers maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking zal komen. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de  moeder met dementie als die van de zoekende dochter en wordt daarbij muzikaal bijgestaan door Helge Slikker.

 

 

Randprogramma

MATZER wil meer doen dan de voorstelling spelen en daarom vindt na afloop van Je kunt me gerust een geheim vertellen steeds een nagesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Daarnaast ontwikkelt MATZER een methodiek om het contact met iemand met dementie te verbeteren. Deze methodiek wordt besproken tijdens facultatieve workshops. Ook wordt deze uitgebreid belicht in een speciale publicatie. Daarnaast wordt in samenwerking met Zorgbelang Brabant, Tranzo en Fontys Hogeschool een impactonderzoek gedaan naar het effect van de voorstelling en nagesprek op de bezoekers.

 

Voor wie?

Deze voorstelling is gemaakt voor liefhebbers van theater en voor mensen die direct betrokken zijn bij dementie. Denk hierbij aan mantelzorgers, naasten en familieleden en zorg & welzijn professionals.

 

Trailer

 

Madeleine Matzer over de voorstelling

 

Een voorstelling als handreiking.
Zodat niet iedere mantelzorger het wiel zelf hoeft uit te vinden.

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een intrinsiek gemotiveerde voorstelling over dementie – binnenkort volksziekte nummer één. De voorstelling heeft een grote waarde voor naasten en zorgprofessionals. Hierin wordt zowel de kant van de moeder als die van de dochter belicht. Tijdens gesprekken met haar moeder, die aan Alzheimer leed, ontdekte Madeleine Matzer dat de verbeelding een bijzondere kracht is bij het maken van contact en het bewerkstelligen van wezenlijke communicatie.

“Als je jezelf en je oordeel thuislaat, als je reageert vanuit het nu en als je de verbeelding toelaat, dan kun je prachtige ontmoetingen hebben. Zo kan deze ziekte ook een gezamenlijke reis zijn. En een hernieuwde kennismaking, intimiteit, contact, humor en mooie gesprekken opleveren. De ontdekkingen die ik hierin deed, deel ik graag met andere mantelzorgers en professionals. Ik weet uit ervaring dat je als mantelzorger vaak niet weet waar je het zoeken moet, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Madeleine Matzer

 

Randprogramma

Met deze voorstelling en bijbehorend randprogramma wil MATZER de communicatie en het contact met mensen met dementie bevorderen. Daarnaast willen de makers dit onderwerp op een positieve manier beter bespreekbaar en zichtbaar maken.

 

Nagesprek

Een nagesprek is een onlosmakelijk onderdeel van de voorstelling zelf. Daarom vindt er na afloop van iedere speelbeurt een dergelijk gesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken?

 

Methodiek

Rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen ontwikkelde MATZER daarnaast een methodiek voor familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals. Doel van de methodiek is om betrokkenen concrete inzichten en tools te geven. Om zo de communicatie met iemand met dementie te verbeteren en veraangenamen. En om handvatten te krijgen in het omgaan met Alzheimer. Dat doen we o.a. door bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen met een combinatie van uitwisseling en praktische tools.

 

 

Workshops & publicatie

MATZER organiseert daarnaast workshops rondom het thema dementie. Ook publiceren we een werkboek met Tips & Tools waarin onze methodiek centraal staat. Verder geven we informatie over hoe en waar hulp te vinden is.

Samenwerking

In iedere stad of gemeente waar de voorstelling speelt, motiveert MATZER haar partners tot een brede, sector-overschrijdende aanpak. Daarbij trekken zorg, welzijn, cultuur, overheid en onderwijs samen op. Met de bedoeling het onderwerp dementie op een innovatieve manier bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.
MATZER werkt voor dit project o.a. samen met landelijke, provinciale en lokale partners, zoals: Deltaplan Dementie, Brabantse Raad voor Informele Zorg, Dementievriendelijk Brabant, zorginstellingen van Neynsel, Vitalis en Archipel, Farent Sociaal Werk, VGZ Zorgkantoor,  en een groot aantal theaters en gemeenten. Tilburg University, Fontys Hogeschool Eindhoven en Zorgbelang Brabant voeren onderzoek uit naar de impact van de voorstelling op het publiek.

Impactonderzoek

Ben je tussen 7 november en 15 december bij een besloten voorstelling van Je kunt me gerust een geheim vertellen geweest? Vul hier het impactonderzoek in!

Meer info of voorstelling boeken?

Voor meer informatie over boekingen of de samenwerkingsmogelijkheden rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen. Neem contact op met: MATZER, Marieke Simons via marieke@matzer.org

 

Trailer

 

Madeleine Matzer over de voorstelling

Tekst: Madeleine Matzer
Met dank aan: Jibbe Willems
Regie: Madeleine Matzer
Spel: Juul Vrijdag
Dramaturgisch advies: Cecile Brommer
Muziek: Helge Slikker

Decorontwerp: Sanne Danz
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof
Techniek: Casper Vriens
Regieassistentie: Sybe Gratama
Productie: Lisa van der Lecq

 

Reacties uit het publiek

“Een geweldig stuk met diepte, humor en een briljante timing. Ik vond Juul Vrijdag acteren op het niveau van Pierre Bokma (voor mij de beste acteur in Nederland). Ook het samenspel met de muzikant was subliem.” 

 

“Onmacht en onzekerheid komt naar voren in de voorstelling, maar ook de prachtige momenten, creatieve oplossingen en verrassende aanpakken.” 

 

“In het Tips & Tools boek dat we na afloop uitgereikt kregen kun je juist oplossingen en ideeën teruglezen waarbij vooral de zaken die je wél kunt doen indruk maken. Een mooie heldere aanvulling voor mantelzorgers, partners en in het speciaal kinderen van mensen met dementie op alles wat er al is en wordt gedaan.”

 

“Een must see theatervoorstelling! Ontroerend, een glimlach en herkenbaar. En opnieuw de bevestiging dat de sociale benadering voor dementie de juiste weg is.”

 

“Ademloos zitten luisteren en kijken. Enorm ontroerd kwetsbaar en grappig. Fantastisch hoe Madeleine een jarenlang proces heeft gevat.”

 

“Wat een bijzonder mooie, nieuwe voorstelling van Madeleine Matzer. Over een dementerende ouder en een dochter die wegen vindt om toch in verbinding te blijven. Persoonlijk, zonder sentimenteel te worden. Ik weet zeker dat ik er 10 jaar geleden veel aan had kunnen hebben.”

 

“Een ontroerende, indrukwekkende maar ook grappige voorstelling over omgaan met dementie. Prachtig gespeeld en gezongen. Echt een aanrader voor iedereen die in het persoonlijk leven of werk met dementie te maken heeft!”

 

“Pakkend, realistisch en adembenemend. Met ook een brok in de keel zitten kijken.”

 

“Dikke complimenten over de waarachtigheid van het spel en de prachtige muziek. Diep geraakt.”

Trailer

Madeleine over de voorstelling

Archief speelst

Benieuwd waar we allemaal eerder hebben gespeeld?

Bekijk hier het Archief.

Datum Tijd Plaats Theater
VOORLOPIGE SPEELLIJST || [B] = Besloten
woensdag 14 september 2022 19.30 Bloemendaal Dorpshuis Vogelenzang
donderdag 15 september 2022 19:30 Arnhem Stadstheater Arnhem (B)
vrijdag 16 september 2022 14:30 Arnhem Stadstheater Arnhem (B)
maandag 19 september 2022 19:30 Almkerk Het wapen van Emmerinck (B)
woensdag 21 september 2022 19:00 Bibliotheek Tilburg Congres (kunst en dementie)
woensdag 21 september 2022 20:30 Etten-Leur De Nobelaer
donderdag 22 september 2022 14:30 Heerhugowaard COOL Kunst en Cultuur
vrijdag 23 september 2022 20:00 Roermond ECI Cultuurfabriek
zaterdag 24 september 2022 20:15 Venlo Theater de Maaspoort
woensdag 28 september 2022 19:30 Rotterdam Bibliotheek Rotterdam (B)
donderdag 29 september 2022 19.30 Venlo Theater de Garage (B)
vrijdag 30 september 2022 19:00 Alblasserdam Theater Landvast (B)
dinsdag 04 oktober 2022 19:30 Boekel Nia Domo (B)
woensdag 05 oktober 2022 19:30 Terneuzen Scheldetheater (B)
zaterdag 08 oktober 2022 20:00 Bergen op Zoom De Maagd
dinsdag 11 oktober 2022 20:15 Putten Theater Stroud
donderdag 13 oktober 2022 20:15 Valkenswaard De Hofnar
zondag 16 oktober 2022 14:30 Vlissingen Scheldehof (B)
maandag 17 oktober 2022 14:30 Vlissingen Scheldehof (B)
dinsdag 18 oktober 2022 20:30 Alpen aan den Rijn Theater Castellum
woensdag 19 oktober 2022 19:30 Venlo Theater De Maaspoort (B)
donderdag 03 november 2022 20:15 Ede Cultura
vrijdag 04 november 2022 16:30 Amsterdam Huis van de Wijk De Aker (B)
maandag 07 november 2022 14:30 Breda Podium Bloos (B)
woensdag 09 november 2022 14:30 Breda Podium Bloos (B)
woensdag 09 november 2022 19:00 Breda Podium Bloos (B)
vrijdag 11 november 2022 19:30 Weert Munttheater
zondag 13 november 2022 15:00 Venlo Theater De Maaspoort (B)
maandag 14 november 2022 19:30 Venlo Theater De Maaspoort (B)
woensdag 16 november 2022 19:30 Heemstede Theater de Luifel (B)
vrijdag 18 november 2022 20:30 Veghel De Blauwe Kei
maandag 21 november 2022 14:30 Breda Podium Bloos (B)
maandag 21 november 2022 19:00 Breda Podium Bloos (B)
donderdag 24 november 2022 15:30 Amsterdam Huis van de Wijk België (B)
vrijdag 25 november 2022 20:30 Tilburg Schouwburg Concertzaal Tilburg
woensdag 30 november 2022 19:00 Breda Podium Bloos (B)
vrijdag 02 december 2022 20:30 's-Hertogenbosch Verkadefabriek
woensdag 07 december 2022 20:30 Uden Markant
donderdag 08 december 2022 20:15 Oss Theater de Lievekamp
woensdag 14 december 2022 20:15 Winschoten Cultuurhuis de Klinker
vrijdag 16 december 2022 20:00 Reusel 't Schouw
donderdag 14 september 2023 13:45 Terneuzen Scheldetheater
donderdag 21 september 2023 14:00 Delft Theater de Veste (B)
vrijdag 22 september 2023 14:00 Geertruidenberg Fort Gertrude (B)
donderdag 28 september 2023 13:45 Heikenszand Congrescentrum De Stenge (B)
donderdag 05 oktober 2023 15:00 Amsterdam De Honingraat (B)
vrijdag 06 oktober 2023 15:00 Amsterdam De Honingraat (B)
donderdag 23 november 2023 19:30 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
vrijdag 31 maart 2023