Alsof het voorbij is 

Naar de roman van Julian Barnes

MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties MATZER Theaterproducties
Na eerdere succesvolle theaterbewerkingen als De eenzaamheid van de priemgetallen en Knielen op een bed violen bewerkte regisseur Madeleine Matzer nu ook de unaniem lovend ontvangen roman van de Engelse auteur Julian Barnes, waarmee hij zowel de Man Booker Prize als de Europese Literatuurprijs won.

Alsof het voorbij is is de theaterbewerking van het gelijknamige en meerdere malen bekroonde boek van de Engelse auteur Julian Barnes. (‘Superieur gecomponeerde roman’ **** – de Volkskrant) Het stelt de ultieme vraag: wat is een leven waard? En scheert ondertussen langs andere pittige vragen als: Wat, van wat je je herinnert, is waar, en wat heeft zich gevormd naar een gewenst verleden? Hoofdpersoon Tony Webster stelt zelf: “Als we jong zijn verzinnen we verschillende toekomsten voor onszelf; en als we oud zijn verzinnen we verschillende verledens voor anderen.”

Wanneer Tony een brief van een notaris ontvangt, wordt hij aangezet te gaan graven in zijn eigen verleden. Dan wordt steeds duidelijker dat hij eerdere gebeurtenissen, die zijn leven verregaand beïnvloed hebben, nooit begrepen heeft. Hierdoor komt zijn ware verleden in golven op hem af, zoals de zee het water uit een te smalle riviermonding terug landinwaarts duwt. Dit dwingt hem tot een diepgaand gewetensonderzoek.

De voorstelling wordt gespeeld door Marijn Klaver (o.a. De eenzaamheid van de priemgetallen) en Lidewij Mahler; de muziek is van de hand van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. Voor de vormgeving van de voorstelling is MATZER een bijzondere samenwerking aangegaan met autonoom kunstenaar Maarten Baas (bekend van o.a. zijn collecties Clay en Smoke meubelen).

In nog geen twee uur transformeert Klaver van toneelspeler in een student met een existentiële crisis en uiteindelijk een weemoedige zestiger, die zijn jeugd als zand tussen zijn vingers ziet wegglippen.

Theaterkrant.nl

Madeleine Matzer heeft er een nauwkeurige, heldere en rake bewerking van gemaakt. Marijn Klaver schakelt overtuigend van overmoedige puber naar ontgoochelde oudere…

Brabants Dagblad

De sfeer van een eerst nog ongerept verleden is gevangen in een met witte stoflakens toegedekte vormgeving (Maarten Baas). Brokjes herinnering worden speels verbeeld via schimmenspel, dia’s of microfoongeluiden.

Trouw

Alsof het voorbij is’ is een mooie theaterbelevenis.

Omroep Brabant

Credits

Bewerking en regie

Madeleine Matzer

Muziek

Helge Slikker

  • TekstJulian Barnes
  • SpelMarijn Klaver
  • SpelLidewij Mahler
  • VormgevingMaarten Baas
  • KostuumontwerpIlse Vermeulen