Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

over MATZER

MATZER Theaterproducties is een ondernemend theatergezelschap rondom artistiek leider Madeleine Matzer. MATZER is gevestigd in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. 

De missie van MATZER is om kwaliteitstheater midden in de samenleving te zetten en kunst onderdeel te maken van een groter maatschappelijk gesprek. Bij MATZER komen artistieke kwaliteit, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid samen. De theatertaal is herkenbaar en toegankelijk, vertrouwd en vernieuwend. MATZER maakt autonome theatervoorstellingen over onderwerpen die iedereen aangaan. Deze worden vertaald naar emotioneel gelaagde, artistieke ervaringen. 

MATZER streeft naar theater dat ongemakkelijk mag zijn omdat het ons confronteert met de beperkingen van ons eigen perspectief, maar dat ook heilzaam en verbindend is.

Ontmoetingen, in de vorm van interactieve nagesprekken, zijn organisch onderdeel van de voorstellingen. Partners uit de samenleving worden ‘aan de voorkant’ geworven om zich aan de inhoud en artistieke ambities te verbinden en speelplekken te bepalen. Door deze ondernemende, innovatieve, vorm van produceren zorgt MATZER ervoor dat een breed, divers en inclusief publiek kennis maakt met de voorstellingen. 

MATZER werkt intensief samen met theaters, bedrijven, instellingen en overheden.

Sinds 2009 worden we structureel gesubsidieerd door de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Provincie Noord-Brabant en het Fonds voor de Podiumkunsten.

MATZER is volop in beweging en barst uit z’n voegen van de ambities en plannen.

De mensen van MATZER

Madeleine Matzer (1958) is artistiek leider van MATZER. Ze volgde de Toneelschool in Maastricht en regisseerde tal van voorstellingen voor en met volwassenen en jeugd. Tussen 2001 en 2005 regisseerde ze verschillende voorstellingen bij Productiehuis Brabant, waaronder het bejubelde Hokwerda’s Kind (2004). Eind 2005 richtte ze MATZER Theaterproducties op.

Sindsdien maakte zij o.a. de veelgeprezen boekbewerkingen van Oeroeg, Gejaagd door de wind, Alsof het voorbij is, Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen (de laatste twee werden genomineerd voor de Toneel Publieksprijs). Ook maakte zij in de voorbije jaren o.a. Niemand wacht op je (tekst: Lot Vekemans), De Reuzenperzik (naar het boek van Roald Dahl),  Marilyn Monroe, Diamonds are a girls best friend (waarvoor Wendell Jaspers een nominatie kreeg voor de Theo d’Or), ValAngst (een tekst van Peter De Graef en Gerardjan Rijnders) en Everybody Happy!? met acteurs Peter De Graef en Lottie Hellingman.

Daarnaast maakt ze onder de noemer MATZER over de Vloer een groeiende collectie korte voorstellingen die op een scala van locaties en gelegenheden gespeeld kunnen worden. Deze collectie bestaat momenteel uit: Honger, Pillow Talk, Lui, De rode schoentjes, Augustus, 111, Sweet Revenge en Straf. Deze laatste beleefde haar première in het bijzijn van H.M. Koningin Beatrix in de Ridderzaal in Den Haag.  Madeleine Matzer is woonachtig in ‘s-Hertogenbosch.

Agnes Bolwiender is zakelijk leider van MATZER. Na eerder gewerkt te hebben bij o.a. Go Short Filmfestival in Nijmegen en Oorkaan in Amsterdam, staat zij sinds januari 2020 aan het zakelijke hoofd van ons gezelschap.

Lisa van der Lecq (1994) is productieleider en teamondersteuner. Ze groeide op in een theatrale familie. Na jaren in de retail te hebben gewerkt volgde ze haar hart. Sinds november 2020 is ze verantwoordelijk voor de productie van de voorstellingen en de ondersteuning van het team.

Naast het vaste team is onder andere Marieke Simons (1978) regelmatig voor MATZER aan het werk als als projectleider partnerships. In die rol houdt ze zich bezig met het opzetten van sector-overstijgende samenwerkingsverbanden rondom de maatschappelijk geëngageerde voorstellingen van MATZER. 

Ook Casper Vriens (1973) is vaak bij MATZER te vinden als (hoofd)technicus voor de MATZER producties. 

Er zijn nog meer mensen bij MATZER betrokken zonder wie de tent niet kan draaien en die gelukkig graag bij ons terugkomen. We noemen een aantal namen van mensen die zich aan MATZER hebben verbonden en met wie wij ons verbonden voelen.

Zoals Frederieke Hijink († 1964 – 2013; schrijver, samensteller en presentator van de Kunstdiensten), Peter De Graef (schrijver/acteur), Lottie Hellingman, Marijn Klaver, Wendell Jaspers, Jasper Boeke, Hanna Jansen, Fokka Deelen (acteurs) Ilse Vermeulen (kostuumontwerper), fotografen Jean Philipse, Karin Jonkers, Joep Lennarts († 1958 – 2011) Cecile Brommer, (dramaturg), Helge Slikker (componist), Maarten Baas, Sanne Danz, Sacha Zwiers, (decorontwerpers), Catharina Scholten (lichtontwerp), Dirk Windhorst (regieassistentie), Marieke Smits, Marianne van Andel (techniek),  Volle-Kracht, Saskia van der Linden (vormgeving) en Judith van der Velden (zakelijk leider tussen 2007-2019).

Raad van Toezicht
De raad van toezicht van MATZER bestaat uit:
Rodney Weterings (voorzitter)
Joke van der Beek
Floor de Roos
Vera Stappers
Sander Knopper

De Verkadefabriek

De Bossche Verkadefabriek is ons thuis. Hier repeteren we onze voorstellingen, hier houden we kantoor en hier gaan onze voorstellingen in première.
Naast de familievoorstellingen Alleen op de wereldAlice en De Reuzenperzik maakte MATZER in samenwerking met de Verkadefabriek jongerenvoorstellingen en meest recentelijk maakten we Het goede heertje van Verkade, een korte voorstelling die in première ging in ‘de Villa’ tijdens 24 uur Verkadefabriek; het feest ter ere van het 15-jarig bestaan van de Bossche cultuurtempel.

Geefwet

MATZER is een culturele ANBI-instelling. Sinds 2012 maakt de Geefwet  een schenking aan MATZER Theaterproducties fiscaal aantrekkelijk. De Geefwet is een extra stimulans in de giftenaftrek van zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting voor giften aan culturele ANBi’s. Door middel van de vermenigvuldigingsfactor (multiplier) van 1,25 wordt een gift zo extra aftrekbaar.

Steun

Wil je MATZER steunen, of meer weten over de fiscale voordelen van een gift aan ons gezelschap? Neem dan contact op met Agnes Bolwiender.

Ten behoeve van de ANBI status publiceert Stichting MATZER gegevens via de website van Federatie Cultuur.